Dotterbolaget Marstrom Composite expanderar i Sverige med ny produktion genom inkråmsförvärv

24.08.29

Scandinavian Astor Group AB (publ) (“Astor Group” eller “Bolaget”) meddelar idag, den 29 augusti 2024, att dotterbolaget Marstrom Composite AB (”Marstrom”) expanderar sin produktionskapacitet i Sverige genom att ingå förvärv av tillgångarna (inkråmsförvärv) i Malmöbaserade Composite Design Sweden AB (”CDS”). Marstrom övertar rättigheterna till CDS varumärke, kundregister, maskiner, inventarier samt anställer personal. Genom förvärvet förstärks Marstroms produktionskapacitet på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt vilket möjliggör för att kunna möta marknadens starka efterfrågan. Marstrom övertar verksamheten den 2 september 2024.

”Förvärvet av Composite Design Sweden är ett strategiskt steg som möjliggör för Marstrom att öka sin produktionskapacitet och möta den ökande efterfrågan på avancerade kompositlösningar samt att det ger både Marstrom och Astor Group en hub i Malmö och den allt viktigare Öresundsregionen. Det är även glädjande att se att vår struktur och förvärvskapacitet utvecklats till att stödja dotterbolagen att genomföra värdeskapande tilläggsförvärv. Den här typen av förvärv till rätt värden och förutsättningar, är viktiga delar i vår förvärvsstrategi eftersom de bidrar till en ökad tillväxttakt i dotterbolagen”, kommenterar Astor Groups VD Mattias Hjorth.

Composite Design Sweden har över 40 års erfarenhet av att leverera konstruktion, CAD/design, prototyptillverkning och produktion av fiberarmerade härdplaster, företrädesvis kol- och glasfiber. Verksamheten inrymmer all nödvändig utrustning för prepreg, vacuuminjicering, bakning i autoklav, strukturell limning och bearbetning. CDS och Marstrom har sedan flera år samarbetat i olika projekt där exempelvis Marstrom använt sin kapacitet för att tillverka stora kompositkonstruktioner som CDS designat. Kundregistret som Marstrom förvärvar är i hög utsträckning nischat mot fordonsindustrin men även försvarskunder finns som långvariga kunder. CDS har exempelvis levererat ballistiska skydd, lastsystem till större passagerarflygplan, karosser till tävlingsbilar och kolfiberarmar till svetsrobotar.

”Efter flera års samarbete mellan Marstrom och CDS utvecklades en naturlig förvärvsdialog. Detta förvärv markerar ett viktigt tillväxtsteg för Marstrom, vilket inte bara förstärker vår produktionskapacitet utan också breddar våra möjligheter på marknaden. CDS gedigna erfarenhet och tekniska kunnande samt produktion kommer att ge oss den flexibilitet och kapacitet som krävs för att fortsätta växa och tillgodose våra kunders behov på ett effektivt sätt”, kommenterar Fredrik Lindblom, VD för Marstrom Composite.

Lönsamheten har historiskt sett varit god i CDS men svikit på senare år till följd av bland annat för stora kostnader i förhållande till intäkter där bland annat konkurser hos kunder drabbat verksamheten negativt. Detta bedöms inte vara ett problem framgent eftersom Marstrom har en stark och snabbväxande orderbok som täcker upp för minskad lönsamhet i CDS. Förvärvet stärker Marstrom och Astor Groups närvaro i en strategiskt viktig region, vilket skapar nya möjligheter för tillväxt och samarbete.

Köpeskillingen uppgår till 4,5 MSEK vilket finansieras med Marstroms egna kassa och tillträde av CDS verksamhet sker den 2 september 2024. Verksamheten är planerad att fortsätta i Malmö under varumärket Composite Design Sweden, men blir organisatoriskt en del av Marstrom. CDS kommer att fortsätta leverera till sina befintliga kunder men även inom ramen för den stora orderbok som Marstrom har idag.

Scandinavian Astor Group – Strength and security in all elements

För ytterligare information vänligen kontakta:

Scandinavian Astor Groups VD Mattias Hjorth

E-post: info@astorgroup.se

Denna information är sådan information som Scandinavian Astor Group AB (publ) är skyldig att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning 596/2014. Informationen lämnades genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande vid den tidpunkt som anges av Astor Groups nyhetsdistributör vid publiceringen av detta pressmeddelande.

Om Scandinavian Astor Group AB (publ)

Scandinavian Astor Group är verksamma inom försvarsindustrin. Bolaget är en leverantör av produkter, tjänster och tillhörande tekniska lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet samt produkter för industrier. Koncernen delas in i två affärsområden, Astor Industry och Astor Tech där produktportföljerna består exempelvis av telekrigssystem samt metall- och kompositkomponenter. Astor Group är ett publikt bolag vars aktie handlas under kortnamn ASTOR på NGM Nordic SME. Bolaget bedriver sin verksamhet i Sverige. För mer information om Astor Groups verksamhet, besök: www.astorgroup.se

Shark Communication AB är Bolagets Mentor på NGM Nordic SME, tel. + +46 73-434 45 15, e-post: info@sharkcom.se.

For additional information contact us

Do you want to know more about our technology and how we can help you solve your problem?

Contact us

Press kit & subscribe

Logo

Astor logo dark 

Astor logo white

Photos of CEO Mattias Hjorth

Mattias Hjorth profile picture 1

Mattias Hjorth profile picture 2

Mattias Hjorth profile 2 BW

Mattias Hjorth picture 3

Subscribe to our newsfeed

To subscribe to our newsfeed, visit our press room.